Voor wieProgrammaWanneer & Aanmelden KostenDoor

Zing je sterk!

Zing je sterk is de online zang- en ademtraining voor iedereen die te maken heeft met de uitdaging van langdurig ziek zijn.

In Nederland leven veel mensen met de uitdaging van langdurig ziek zijn. Volgens recent onderzoek zijn er 450.000 mensen met long covid-klachten. Daarnaast kampen talloze mensen met klachten als gevolg van bijvoorbeeld COPD, astma, chronische vermoeidheid of burn-out en zijn er jaarlijks honderdduizenden die te maken krijgen met kanker. Klachten die veel voorkomen zijn kortademigheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

In samenwerking met longartsen en -fysiotherapeuten en met steun van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen en ziekenhuis Meander in Amersfoort ontwikkelde ensemble Wishful Singing daarom het zesweekse zang- en ademprogramma Zing je sterk.

Het programma helpt het vertrouwen in het eigen lichaam te herstellen, geeft ontspanning in de ademhaling en vermindert stress. De cursus is een welkome afleiding van het ziek zijn: plezier in het zingen en ontmoeting met andere deelnemers staan centraal.

Het online programma duurt 6 weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, aangevuld met een online oefenprogramma waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.

Zing je sterk werd in 2021 ontwikkeld door ensemble Wishful Singing, in samenwerking met een longfysiotherapeut en meerdere longartsen. Inmiddels hebben meer dan 2.400 mensen deelgenomen aan het programma.

Voor wie

Langdurige ziekte

Zing je sterk is er voor iedereen die te maken heeft met de uitdaging van langdurige ziekte. Zing je sterk is in 2021 ontwikkeld voor patiënten met long covid. Al gauw bleek de vraag naar Zing je sterk breder. Daarom is Zing je sterk inmiddels voor iedereen die te maken heeft met langdurige klachten, zoals COPD, astma, stressklachten en chronische vermoeidheid.

Patiënten met en na kanker

Sinds maart 2023 is er daarnaast Zing je sterk voor oncologiepatiënten die op dit moment onder behandeling zijn of hun behandeling hebben afgerond. Deze cursus is opgezet in samenwerking met Meander Medisch Centrum. De Zing je sterk-lessen in deze cursus zijn toegespitst op de situatie van oncologiepatiënten.

 

Zing je sterk richt zich op klachten als kortademigheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid of depressieve gevoelens.

Inhoud programma

Het programma Zing je sterk duurt 6 weken. Wekelijks komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Wekelijkse gezamenlijke Zoomsessie*: een live groepssessie (ca.15 deelnemers per groep) van 45 minuten onder begeleiding van een zangdocent. Elke Zoomsessie start met een oefening voor bewustwording van lichaam en adem, gevolgd door een fysieke en vocale warming-up. Daarna worden gezamenlijk ademhalingsoefeningen gedaan en liedjes gezongen. Er is aandacht voor voldoende afwisseling van inspanning en rust. Daarnaast is er ruimte voor het delen van ervaringen. Halverwege de sessie is er een korte pauze van enkele minuten.
  • Een online oefenprogramma waarin je als deelnemer zelfstandig uit te voeren zang- en luisteropdrachten krijgt via video’s en audio.

Daarnaast ontvang je per post oefenmaterialen, waaronder een Lax Vox en een cd.

*De lessen vinden plaats op doordeweekse dagen, op tijdstippen verspreid over de dag (ochtend, middag & avond). Bij je aanmelding kun je hiervoor je beschikbaarheid opgeven.

'Ik vond het heel fijn dat er veel verschillende technieken werden gebruikt. Zo zit er denk ik altijd iets tussen waar iemand mee verder kan.
Ook heel fijn dat het meeste op wetenschappelijke inzichten is gebaseerd, en dus aantoonbaar effect heeft.'

Deelnemer Zing je sterk

Wanneer & Aanmelden

Elke ca. drie maanden start er een nieuwe cursusronde. De eerstvolgende cursussen in 2024 starten:

  • De week van 2 september
  • De week van 4 november

Je kunt je hieronder aanmelden voor de aankomende cursusronde.

Er zijn verschillende lesgroepen op doordeweekse dagen in de ochtend, middag en avond. Bij je aanmelding geef je je beschikbaarheid hiervoor op.

Aanmelden

Kosten

De kosten voor Zing je sterk bedragen € 95. Deze bijdrage voldoe je bij je aanmelding.

Niet iedereen die te maken heeft met langdurige ziekte kan Zing je sterk betalen. Langdurige ziek zijn heeft voor sommige mensen impact op hun arbeidsparticipatie of er zijn andere redenen waarom het deelnamebedrag te hoog is. Daarom horen we het graag als de bijdrage een drempel voor je vormt. Stuur een mail naar zingjesterk@wishfulsinging.nl.

Bekijk deze video voor meer uitleg over Zing je sterk

Afspelen

'Veel mensen blijven kortademigheidsklachten ervaren. Wij schrijven vaak fysio- of cesartherapie voor, maar zingen is natuurlijk veel leuker. Zingen doet veel met alle spieren die je gebruikt. Daarnaast: als je dat samen met andere mensen doet, worden er ook endorfines aangemaakt in je lijf. Dat zijn stofjes waar je blij en gelukkig van wordt.'

Anneke van Veen – Longarts Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten